Deel dit recept

Croque grotchampignon

Ingrediënten

(voor 2 personen)

  • 400 g grotchampignons

  • 2 sjalotjes

  • 1 teentje knoflook

  • 4 sneetjes kaas

  • 2 sneetjes beenham

  • 4 sneetjes toastbrood of ander brood

  • boter

  • peper

  • zout

  • Provençaalse kruiden

  • ½ bussel krulpeterselie en/of 2 lente-uitjes

  • balsamicoazijn

Werkwijze

  • 1

    Maak de grotchampignons schoon en snijd het onderste deel van het steeltje eraf.

  • 2

    Laat de oven voorverwarmen op 200°.

  • 3

    Snijd de champignons in schijfjes.

  • 4

    Snijd de sjalotjes in halve ringetjes.

  • 5

    Pers of snijd de look heel fijn.

  • 6

    Snijd de peterselie heel fijn / snijd de lente-ui in kleine ringetjes.

  • 7

    Doe een klontje boter in de pan op een hoog vuur. Bak de champignons al roerend gedurende een tiental minuten.

  • 8

    Doe er de sjalotjes en de look bij. Kruid met peper, zout en wat Provençaalse kruiden, (tijm/rozemarijn/oregano… matchen heel goed met champignons) en laat even sudderen op matig vuur tot het vocht verdwenen is. Doe er een scheutje balsamicoazijn bij en voeg de lente-ui toe.

  • 9

    Beleg 2 sneetjes brood met een plakje kaas, de ham, dan de helft van de champignons, en doe er weer een plakje kaas over. Beboter de andere 2 sneetjes brood en leg erbovenop.

  • 10

    Doe de croques in een beboterde schaal en zet even in de oven (200°) tot de kaas begint te smelten.

  • 11

    Houd de rest van de champignons warm in de pan.

  • 12

    Haal de schaal uit de oven, schik de croques op een bord en garneer met de rest van de champignons en de peterselie / lente-ui. Je kan er eventueel een beetje lookboter aan toevoegen.

  • 13

    Garneer met een slaatje en kerstomaatjes.

Recept door

Frank Jackers