De Kwekerij

In de Mergelgroeven

De kwekerij bevindt zich in een viertal kilometer gangenstelsel, vijftig meter onder de grond. In de acht meter hoge gangen heerst het hele jaar hetzelfde klimaat, 12°C en luchtvochtigheid van 96%. De luchtverversing gebeurt op natuurlijke wijze via de luchtkokers.


Traditionele

Kweekwijze

De grotchampignon groeit op met mycelium doorgroeide compost. De bereiding van het compost gebeurt bovengronds omwille van milieutechnische redenen. In de grot gaat de champignon groeien in een specifiek klimaat, wat de smaak en textuur gaat bepalen.

De groei, die de helft trager is dan bij de bovengrondse teelt, zorgt ook voor een vaster eindproduct met meer “bite”. Bijgevolg gaan ze bij het bakken minder krimpen. Door het hogere droge stofgehalte verliezen ze ook minder vocht. Bij het plukken wordt het voetje niet afgesneden. Daardoor houden ze bij bewaring beter hun versheid.

ECOLOGISCH VOORDEEL

Ecologisch

Door het aanwezige constante klimaat hoeft er niet verwarmd of gekoeld te worden. Er is enkel elektriciteit nodig voor de verlichting. Deze wordt, in een streven naar een klimaatneutrale teelt, opgewekt door zonnepanelen. De vier kilometer aan gangen zijn nooit volledig in gebruik. Iedere nieuwe teelt gebeurt in een andere ruimte. Het grootste gedeelte van de kwekerij is daardoor in leegstand. Die periode zorgt ervoor dat er niet ontsmet hoeft te worden.

Pied Blue

Paarse Ridderzwam

Sporadisch wordt hier ook de paarse ridderzwam, ook gekend onder de naam pied bleu, geteeld. De naam heeft deze paddenstoel te danken aan zijn paars-grijze verkleuring van de steel. De paarse ridderzwam is geliefd omwille van zijn aromatische, zoete geur en uitgesproken, krachtige smaak en komt dan perfect tot zijn recht in wildgerechten.

Fotogalerij